Terrorismo de autor
Terrorismo de autor és un col·lectiu anònim-delirant nascut el 2012. Mitjançant peces audiovisuals de caràcter polític i social, es proposen protagonitzar en l’actualitat un remake estètic i ideològic del Maig del 68 francès. Combinant humor, viralitat, performance i Nouvelle Vague, plantegen una acció revolucionària que no és ni violenta ni pacífica, sinó creativa.
Terrorismo de autor: los artistas de todo a 1 euro és una peça exclusiva de Terrorismo de autor per a “Pantalla CCCB: un mes, un artista”. La peça inclou alguns treballs realitzats fins ara: #Ocupaeldinero, Los cuatrocientos golpes, Le jour et la nuit, Recortes reales, Educación para la ciudadanía, Freudlán, el neoedipo i VHS Haikiu.
«No tenim cap més sortida que delirar la nostra identitat juntament amb la història. Exclosos del joc social, retornem de manera al·lucinada: Som el Comitè de Salvació Pública! Som el Chavo del 8! Som Pier Paolo Pasolini! Som Buenaventura Durruti! Som Felipe Juan Froilán de Todos los Santos de Marichalar y Borbón! Política psicosi per a aquests temps de denegació. Un xinès va dir: “L’acció no ha de ser una reacció, sinó una creació”. Per això mateix precaritzem les nostres imatges, que ja són precàries per si soles. Davant la urgència del present, cal confrontar imatges que anteposen la necessitat, el desig i la presa de posició davant els cants de sirena de l’espectacle, la vanitat i l’entreteniment, com també davant les condicions de precarietat i explotació en què es produeixen.»
https://es-es.facebook.com/Terrorismodeautor
Terrorismo de Autor podria haver estat un grup convidat per Influencers, un festival que el seu codirector, Bani Brusadin, definia fa poc com un «contenidor d’experiments», realitzats per individus o col·lectius anomenats contraculturals o de guerrilla; un conjunt d’estratègies crítiques on caben des d’accions políticament molt conscients i articulades fins a projectes que només volen participar de la confusió que propicia la xarxa.
Els integrants de TdA han volgut aprofitar la invitació del CCCB per fer un popurri d’alguns treballs anteriors, muntant-los en una peça integradora amb un cert esperit «troler» (de «trol», no de «trola», mentida). Em sembla bé que subratllin la precarietat (i l’opacitat) del món laboral cultural. Davant la fiabilitat que han demostrat moltes institucions en els últims anys, tota desconfiança és poca i cal treballar encara molt en pro de la transparència desitjable, com diria, sospitosament, qualsevol polític corrupte. No obstant això, comparant-ho amb el que m’han pagat a mi últimament per aquí n’enllà, crec que la inclusió del seu treball a Pantalla CCCB no està mal pagada (tot i que sembla que s’han oblidat de dividir l’euro pel nombre d’integrants del grup).
No em sembla gaire afortunada l’expressió «publicitat sense client» que els TdA utilitzen fins i tot per a xerrades teòriques. Potser és per la meva especial aversió a la publicitat. Si es presenta com a publicitat o propaganda, fins i tot la veritat esdevé una mentida. Molts realitzadors de publicitat i videoclips dels cars també són admiradors desacomplexats de la Nouvelle Vague, tot i que menys irònics que TdA. Aquests realitzadors sí que cobren molta pasta per les seves feines, però recordem que allà on hi ha diners hi ha també violència, i que on hi ha més diners és on es respira més violència. Estem disposats a aguantar les servituds i idioteses que ens imposa el sacrosant negoci de la publicitat? Fins i tot treballant per plaer i diversió, la marca TdA no pot deixar de ser clienta dels TdA publicistes. Pensen també que el CCCB, en cert sentit, es fa publicitat a si mateix en convidar TdA a la pantalla de plasma del confortable Arxiu Xcèntric.
Avui es parla sovint de la (poca) salut de les institucions i mitjans públics. En què consistiria una televisió oberta com la que somiava el gran Jaime Davidovich, capaç de divulgar seriosament el pensament, les arts i la crítica del sistema? El CCCB forma part del sistema, però, com altres institucions, té esquerdes per on s’introdueixen visions antagòniques, com de contraban. La millor institució seria, potser, la que més esquerdes tingués, la que permetés que es filtressin més crítiques dirigides contra ella mateixa. En aquest sentit, recomano un breu vídeo en castellà de John Holloway titulat No existeix la puresa revolucionària, puresa de la qual es riuen els TdA barrejant Marx, per exemple, amb Froilán de Todos los Santos en les seves caretes. No ens hem d’escandalitzar excessivament per l’ànim transgressor d’aquests divertits vídeos. Algunes irreverències que s’hi poden veure em recorden coses de la sèrie comercial britànica Double take (Channel 4) d’Alice Jackson, és clar que a la Gran Bretanya ens porten bastant avantatge en aquestes coses.
L’humor crític de TdA també juga amb la cinefília i l’erudició a la qual tant va contribuir la Nouvelle Vague amb la seva mania de citar, una mania que ells comparteixen, sempre sobre un fons d’ironia. «Volem delirar», declaren a la seva entrevista. Resulta estrany dir que es vol fer quelcom que significa «desvariejar, tenir pertorbada la raó per una malaltia o una passió violenta, dir o fer despropòsits o disbarats», principalment perquè son coses que es poden fer sense voler. També diuen que segueixen el que en diuen, a la manera situacionista, «una deriva nen», que podria quadrar amb això dels despropòsits, disbarats i reiteració de pensaments absurds que conté la definició de deliri, tot i que la referència a tot allò que és infantil podria fer al·lusió a la mirada encara poc viciada dels nens, capaç de veure coses que els adults ja no veiem. Rafael S. Ferlosio, en el seu pecio titulat La contracultura, escriu: «El nen que va gosar dir ”l’emperador va despullat”, ai!, potser també estava pagat pel mateix emperador». I així és, la integració de la protesta és potser la forma més progressada de censura de les democràcies actuals. Com diu Holloway en el vídeo que els recomanava anteriorment: «Estem en un món antagònic, en una situació contradictòria.»
Félix Pérez-Hita (Realitzador i crític cultural)