nov, 2016: Jonathan Cremades

 • Jonathan Cremades Arrebatado

  2013

  Durada: 8’ 25”

  Gènere: experimental / videocollage

  Format: super-8, 16mm found footage, remuntatge i collage digital

  La voluntat de filmar al ritme precís, l’apressant necessitat de saber què fer amb la pausa i la inquietud metacinematogràfica de les primeres obres en super-8 de Zulueta conflueixen en aquesta proposta on víctima i botxí són la mateixa obra.

 • Jonathan Cremades Aullido Atómico

  2015

  Durada: 3’ 3”

  Gènere: animació

  Format: Digital HD / rotoscòpia i stop-motion sobre fotocòpies

  Videoclip per a la cançó Ambición d’Aullido Atómico. El vídeo és una rotoscòpia realitzada amb fotocòpies tretes a 12 fps de metratge en vídeo digital. Inclou un total de 2.520 fotocòpies colorades a mà, en què es veu la banda tocant en un vell pati.

 • Jonathan Cremades Antonio en 8 mm

  2009

  Durada: 11’ 32”

  Gènere: documental

  Format: super-8

  Jonathan Cremades ens explica l’origen d’aquest documental: “El meu avi, Antonio Cremades, va morir quan jo només tenia cinc anys. És només a partir d’una imatge que el conec i que puc reconstruir-lo a la memòria. Aquest és un documental de curta durada sobre la meva trobada amb Antonio gràcies a les seves pel·lícules en 8 mm.”

   

El meu nom és Jonathan Cremades i vaig néixer a València el 1985. Animació, documental experimental, videoclips, videocollage, apropiacionisme i live cinema són algunes paraules clau que caracteritzen la meva pràctica audiovisual. Sóc llicenciat en Comunicació Audiovisual a l’Escola Politècnica Superior de Gandia; el 2013 vaig cursar el màster de Producció Artística de l’Escola de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, on vaig desenvolupar la meva tesi sobre el videocollage sonor i vaig realitzar la peça Arrebatado. M’agrada el joc que ofereix el collage per descontextualitzar les imatges, vinguin d’on vinguin, i després manipular-les i tornar-les a relacionar. En aquest sentit em fascina el treball de Virgil Widrich i de Vicki Bennett.

La meva activitat artística es completa amb la música. D’una manera més autodidacta, des de fa uns anys, participo en diversos projectes que em permeten experimentar i aprendre a utilitzar eines diverses, generalment sintetitzadors, teclats i pedals d’efectes. M’apassionen els loops, la reiteració i la psicodèlia. En el meu projecte Tarántulas Pentium conflueixen el vídeo i el so en directe.

Actualment treballo com a realitzador, operador de càmera i editor freelance; també com a docent en tallers audiovisuals. A banda, desenvolupo projectes propis.

http://jonathancremades.com/

https://tarantulaspentium.bandcamp.com/

L’heterogeneïtat que caracteritza l’obra de Jonathan Cremades ens pot donar una pista sobre quins són alguns dels seus interessos: la música, el videoclip, el collage i el treball amb la mescla de formats, l’experimentació visual, el found footage o la interrelació de mons analògics i tecnologies digitals..

A Arrebatado (2013), Cremades homenatja Iván Zulueta, i ho fa mitjançant l’apropiació i reinterpretació d’algunes imatges d’Arrebato, la pel·lícula més representativa del cineasta. A Arrebatado¸ les modificacions en el color i l’ús de les pauses, les rítmiques repeticions visuals o la utilització de la música creen un procés mitjançant el qual la narrativa esdevé cada cop més abstracta i el focus d’atenció es desplaça cap als aspectes més formals de l’obra. I és així que converteix la imatge fílmica en un videocollage que insta a reflexionar sobre la naturalesa de les imatges, com ja ho feia originàriament -tot i que d’una manera ben diferent- la pel·lícula de Zulueta.

A Arrebatado, el ritme de les imatges acompanyades d’un so persistent provoca un crescendo que esdevé una catarsi a la manera d’una íntima confessió cinèfila. Confessió que, fins a cert punt, també trobem a Antonio en 8 mm (2009), documental que l’autor dedica al seu avi, del qual només és capaç de reconstruir un record mitjançant fotografies o vídeos, i a qui no pot evocar directament ja que va morir quan ell només tenia cinc anys. Cremades comença la seva obra amb aquesta confessió: no pot recordar l’avi. No en pot recordar la veu, ni la cara, ni els gestos. L’abundant material en super-8 que va enregistrar Antonio durant anys apareix en pantalla juntament amb algunes velles fotografies, i ens dóna una pista dels possibles nexes d’unió entre ell i el seu nét Jonathan: l’afició (o més aviat l’obsessió) pel cinema, per capturar la realitat, controlar el temps, alentir-lo i fins i tot parar-lo a voluntat.

Cremades reconstrueix la història del seu avi a partir de diverses imatges, de retalls de la quotidianitat fotografiats amb una vella càmera i d’anècdotes explicades pel seu pare. Hi tenen cabuda les reminiscències d’una càmera capaç tant d’evocar fantasmes com de vampiritzar aquells que es converteixen en objectiu; els que per fi es rendeixen i es resignen a mirar-la de cara. L’aparició d’una capsa vella plena de rotlles de super-8 és l’origen del retrat que fa Cremades del seu avi i Antonio en 8 mm esdevé així un doble diari, personal i metacinematogràfic, ja que les relacions que els protagonistes estableixen amb el cinema i la imatge delimiten, d’alguna manera, els seus propis vincles amb el món i amb els qui els envolten.

Però el vídeo experimental, el collage cinematogràfic o el diari fílmic no són els únics interessos de l’autor. Defensor de la llibertat creativa que deriva de la música, Cremades és autor d’obres com el videoclip per a la cançó Ambición (2015), del grup Aullido Atómico, en què, mitjançant l’ús de la rotoscòpia i acolorint a mà més de dues mil fotocòpies en blanc i negre, aconsegueix transmetre la frescor i el dinamisme de la cançó. Utilitza llàpissos i retoladors, com els que fèiem servir de petits quan encara no teníem por de sortir-nos dels marges en aquells llibres per colorar als quals vam dedicar tant de temps en la nostra infantesa.

Marla Jacarilla (artista visual i escriptora)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>