Què és Pantalla CCCB

Les obres de videocreació, aquelles que no sorgeixen per encàrrec sinó per estímul del mateix artista, són d’accés difícil per al públic: a part de festivals, mostres i algunes galeries d’art, no hi ha altres canals de difusió. Aquestes obres porten en si mateixes el concepte més pur i primitiu de la creació artística. Els creadors hi arriben des de les arts plàstiques tradicionals (pintura, escultura, arquitectura, literatura…) i també des de les pràctiques cinematogràfiques i videogràfiques.

Ens referim a les obres de videocreació com un terme ampli i obert a totes aquelles manifestacions artístiques audiovisuals que van des del videoart al net art, la videopintura, el vídeo experimental, vídeo digital, etcètera. Les legitimem i les tractem com a obres d’art audiovisuals, seguint fidelment el que Rudolph Arheim ja va plantejar amb El cine como Arte, a principis del segle XX, pel que fa a entendre el fet cinematogràfic (actualment en diríem «audiovisual») com una forma cultural pura i no com un simple espectacle.

Aquest programa pretén crear un espai i donar un temps per conèixer aquests treballs d’autor. De la mateixa manera que penjaríem una pintura, pengem la pantalla a tall de llenç. Un espai adequat per al coneixement de l’obra artística audiovisual, amb un temps de visionat escollit pel públic, segons un criteri personal, per a gaudir-ne i aprehendre’ls.

Un mes per poder contemplar obres audiovisuals d’autors amb interès a experimentar i innovar amb nous llenguatges formals i narratius, autors que tenen un desig ferm de transgredir els formats i els gèneres, tractant temàtiques que van de la reflexió íntima a la col·lectiva, de la realitat a la ficció.

Pantalla CCCB, un mes un artista va tenir una primera etapa de 2007 a 2009. Ara es presenta com una sala d’exhibició audiovisual en el nostre edifici i simultàniament com una pantalla en línia dins el nostre web: un espai contemplatiu, una finestra oberta a l’obra d’aquests autors, per a descobrir-los i conèixer-los.

El CCCB escull els autors i ells seleccionen el contingut de l’obra que volen mostrar. Durant un mes Pantalla CCCB estarà dedicada monogràficament a cada autor o col·lectiu d’artistes.

Àngela Martínez  [Cap d’Audiovisuals]