David Ferrando Giraut
David Ferrando Giraut (Negreira, A Coruña, 1978) és graduat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i MFA en Belles Arts pel Goldsmiths College de Londres. El 2010 va ser un dels vuit videoartistes seleccionats pel LUX Associate Artists Programme de Londres. Els seus treballs s’han exhibit tant en l’àmbit galerístic i museístic (The Green Parrot a Barcelona, Galería Bacelos a Madrid i Vigo, LABoral de Gijón, Tartu Kunstimuuseum a Estònia o ICA de Londres, entre d’altres) com als circuits cinematogràfics (festival IndieLisboa o festival de Rotterdam).
El seu treball, centrat principalment en vídeo, so i instal·lació, se situa en la intersecció de diversos fils conceptuals, com són la hibridació d’elements naturals, tecnologia i organització sociopolítica i de quina manera s’ha gestionat aquesta organització al llarg de la història; les tensions entre representació i realitat representada; l’experiència estètica com a eina cognitiva; un qüestionament del concepte modern de temporalitat, i una cerca de continuïtat mitjançant nocions com transversalitat, reminiscència proustiana, la ruïna i el paral·lelisme entre aquesta ruïna i l’enregistrament audiovisual.
Imatges com a ruïnes, imatges inorgàniques, imatges immòbils, imatges congelades, imatges perpètues i immutables. Imatges que són extirpades del decurs del temps, que són registrades per l’home des de fa segles i mitjançant innombrables tècniques, un comportament exclusivament i intrínsecament humà. Totes, això sí, incapaces de captar la realitat en tota la seva complexitat. L’ésser humà s’aferra amb total convicció a aquestes imatges, convertint-les en protagonistes indiscutibles de la seva vida i delegant-los una responsabilitat que mai podran complir. Perquè aquestes imatges, al cap i a la fi, no tenen voluntat ni intenció per se; només l’ésser humà que les interpreti podrà insuflar-hi un alè de vida, tot i que només sigui durant un breu instant.
Com es conforma el nostre imaginari? En què s’assembla a la nostra existència? En què difereix? Podem arribar a convertir l’assimilació de referents externs en un acte subversiu? David Ferrando Giraut proposa un acostament a aquestes qüestions en obres com Cry Wolf (2007) o Night of the Living Dead (2006), vídeos que d’alguna manera recalquen la influència de tots aquells referents culturals originats en la seva majoria pels mass media. El dubte que sorgeix quan es pren consciència d’aquesta influència és: Quina part de responsabilitat correspon a la imatge? I al seu autor? I a l’espectador? I les imatges mentals? On les ubiquem? Quin lloc ocupen a les nostres vides? Si, tal com afirma Rancière, «fer una imatge és sempre al mateix temps decidir sobre la capacitat dels que la miraran», el resultat esdevé aleshores (per sort o per desgràcia) quelcom completament impredictible.
Sobre aquestes contradiccions respecte de la imatge i la seva capacitat inherent per representar fidelment un passat ja desaparegut, reflexiona Loss (2011). La veu en off de l’autor ens parla sobre un passat que no va viure i descriu els objectes que van portar els seus pares de Veneçuela l’any 1975 (quan ell encara no havia nascut): tocadiscs, vinils, pel·lícules casolanes, un projector de Súper-8. La narració ens remet de manera indirecta a la història de Krapp, aquell personatge de l’obra de Samuel Beckett que explora incansablement el seu passat mitjançant una sèrie de cintes que va col·locant al seu vell magnetòfon. Un passat que li apareix com a aliè, que recorda poc i malament, que a estones li desagrada. A mig camí entre el tedi i la malenconia. I així, d’aquesta manera tan imperfecta, les imatges exerceixen de mitjanceres entre nosaltres i la realitat que anem oblidant, o que ni tan sols coneixem.
L’obra de David Ferrando Giraut recorre a l’al·legoria com a mètode per a especular sobre la relació existent entre la imatge i la realitat que representa. A 2nd Nature (2014), unes imatges d’un oceà generat digitalment i uns vasos de diferents èpoques que apareixen progressivament integrats en aquest oceà, evidencien el contrast entre la natura i la tecnologia, tot reflexionant sobre el coneixement al llarg de la història i la manera com entenem la cultura. Per altra banda, en la també recent Catoptrophilia (2013), són els minerals convenientment manipulats per l’home els que serveixen per a l’obtenció d’una imatge, d’un reflex, d’una màscara. Obsidiana polida, coure, bronze, plata, làmines de vidre amb alumini o mercuri a la part posterior. Elements capaços de tornar-nos una imatge cada cop més exacta, però mai perfecta. La necessitat impulsiva i persistent d’observar el nostre rostre, de convertir-nos en efígie, d’exercir un poder aconseguit de manera il·legítima, de colonitzar per marcar distàncies. Actituds que es mantenen al llarg del temps i malgrat les distàncies. Quant coltan caldrà per fabricar tots els telèfons mòbils que hi ha en el món? Quantes persones hauran de morir per aconseguir-lo?
Marla Jacarilla (artista visual i escriptora)